Zonnebloempitten
2 mei 2020
Deze keer een heel bijzonder weetje met een bijzonder broodrecept in een heel bijzondere tijd.
Steeds meer krijg ik mensen in mijn praktijk met een in meer of mindere mate gluten problematiek (wat zich uit in geïrriteerde darmen) Brood eten is dan het eerste punt (je) in een gezonder voedingsadvies. En dat is voor veel mensen een enorme opgaaf. Daarom ben ik altijd naarstig opzoek naar broodrecepten zonder gluten die ook nog eens een beetje gemakkelijk te maken zijn.
Van een vriendin kreeg ik een mooi zonnebloempitten recept. En dat juist in de periode dat mijn zus een zonnebloempitten actie houdt om heel Nederland te laten bloeien na de Corona toestand. Ben ik niet zo van de klap, zing en allerlei andere acties die in deze tijd voorbijkomen maar aan deze hele bijzondere actie van mijn zus: Laat Nederland Bloeien Samen draag ik graag bij en en heb er een mooie combinatie van gemaakt.
Een glutenvrij zonnebloempittenbrood.
Voor broodjes bakken zonder gluten zijn er heel veel opties. Een optie is boekweitmeel wat ik in mijn recept gebruikte.
Boekweit is geen graan maar zaad van een gras. Lange tijd werd boekweit bijna niet gebruikt. Heden ten dage is het fors in opmars mede om de reden dat het een uitstekend voedingsingrediënt is voor mensen met een gluten problematiek.
Boekweit is rijk aan mineralen waaronder koper | mangaan | fosfor en magnesium.
Boekweit bevat ook veel vezels, vezels die op hun beurt een mooie voedingsbodem zijn in slijmlaag van de darm voor het onderhoud van een gezonde darmflora (microbioom)
Voor mijn recept van deze week gebruikte ik zonnebloempitten, enerzijds omdat dit recept en weetje toch een beetje gekoppeld zijn aan de actie Laat Nederland Bloeien Samen zijn zonnebloempitten anderzijds ook nog eens gezond wat weer prima in het straatje van Gezonde Voeding Praktijk past.
Zonnebloempitten zijn erg voedzaam.
Ze bevatten veel belangrijke vitamines waaronder vooral vitamine E en verschillende vitamine B’s waaronder voor B6 en B1. Zonnebloempitten blijven in de mineraal voorziening ook niet echt achter zo bevatten ze selenium | koper | ijzer | zink en magnesium.
Wat je minder zou verwachten maar wat wel zo is, is dat zonnebloempitten een mooie eiwitbron zijn per 100 gr pitten krijg je zo’n 25 gr eiwit. Dit is goed te weten voor vegetariërs en veganisten.
Qua vetzuur bevatten zonnebloempitten vooral omega 6 en daarmee vormen ze een klein minpuntje. Omega 6 is wel een heel belangrijk vetzuur voor ons lichaam maar het nadeel wil dat omega 6 in veel voedingsmiddelen zit en daardoor krijgen we er veelal gemakkelijk genoeg en gelijktijdig te veel van binnen.
De fytosterolen in zonnebloempitten zijn weer een pre want die hebben een cholesterolverlagend effect.
Mijn leefstijl advies is: Dit zonnebloempittenbrood met relatief veel omega 6 is prima maar net als zoveel andere dingen niet te vaak en teveel en is afwisseling het motto. Gebruik dus ook een andere zaden en pitten. Succes met broodjes bakken en Zonnebloempitten zaaien.
Mijn gezonde voeding praktijk tip is: alleen boekweitmeel gebruiken voor een broodje geeft niet een goed resultaat omdat boekweit alleen slecht bindt.
Daarom combineer ik boekweit altijd met een ander meel als b.v. amandelmeel | kokosmeel | quinoameel | havermeel. Pannenkoekjes bakken van alleen boelweitmeel gaat heel goed.
Wil je ook meehelpen aan: Laat Nederland Bloeien Samen.
Ga dan naar de Facebookpagina: Laat Nederland Bloeien en bestel daar de gecertificeerde zonnebloempitten om te zaaien.