Raapstelen
28 maart 2020
Raapstelen een beetje een vergeten groente.
Het is een voorjaarsgroente waarvan zowel het blad als de stelen gegeten kunnen worden.
Raapstelen koop je eigenlijk alleen maar op een biologische groentemarkt of bij de biologische boer. Best wel gek. En terwijl ik dit schrijf weet ik eerlijk gezegd helemaal niet waarom dat zo is, daar gaan we het antwoord nog eens op vinden.
Belangrijke voedingsstoffen in 100 gr verse raapstelen zijn:
Eiwit 2 gr
Vitamine C 35 mg
Ijzer 3 mg
Calcium 100 mg
Caroteen 2 mg
Raapstelen zijn rijk aan bepaalde fytonutriënten.
Wat zijn fytonutriënten?
Fyto is afgeleid van phytos het Griekse woord voor plant en nutriënt betekent voedingsstof. Fytonutriënten zijn dus voedingsstoffen die alleen in planten voorkomen en vallen onder de categorie bioactieve stoffen.
Bioactief betekent dat de stofjes invloed uitoefenen op de werking in het lichaam maar zijn niet essentieel voor het functioneren van het lichaam zelf. Met andere woorden het lichaam kan er zonder. Dat is dus anders dan bij mineralen en vitaminen daar kan het lichaam niet zonder.
In raapstelen zijn de bioactieve stoffen de zogenaamde glucosinolaten.
Glucosinolaten worden in de plant zelf aangemaakt als verdediger tegen allerlei insecten vraat tijdens de groei van de plant. Je kunt dat beschouwen als een soort van natuurlijke insecticide.
Het eten van glucosinolaten heeft in het lichaam een ontstekingsremmende werking en een beschermende werking tegen kanker.
Mijn leefstijl advies is: Eet de groente van het seizoen.
De winterpostelein is weer even exit en maakt plaats voor de frisse groene raapstelen. Raapstelen zijn net als winterpostelein een groente waarvan je nagenoeg alles eet, dat is een voordeel. Een nadeel van raapstelen is dat ze snel hun frisheid verliezen, ook als je ze in de koelkast bewaard ziet het blad er al snel verwelkt en slapjes uit. Als je raapstelen hebt gekocht zet ze dan het liefst dezelfde dag op het menu.
Mijn gezonde voeding praktijk tip is: raapstelen kunnen rauw en gekookt gegeten worden. Bij voorkeur verwerk je de raapstelen rauw in gerechten omdat met het koken van raapstelen de fytonutriënten verloren gaan.
Ik maakte er een groene pesto van, een keer wat anders dan een groene pesto van basilicum. Standaardingrediënt voor een groene pesto is onder anderen kaas. In mijn homemade pesto bij dit (W)eetje gebruikte ik geen kaas en daarmee is deze pesto zeer geschikt voor degene die geen zuivel gebruiken.