Kruiden
6 maart 2020
Heden ten dage worden de gezondheid bevorderende kwaliteiten van kruiden nogal eens onderschat, terwijl kruiden aan de basis van onze geneeskunde staan.
Of kruiden nu vers of gedroogd worden gebruikt maak qua voedingswaarde niet echt veel verschil, natuurlijk is alles wat vers is net ietsje beter omdat er door bewerking niets aan kracht verloren is gegaan.
Kruiden eet je nooit in grote hoeveelheden tegelijk, maar altijd een beetje van dit en een beetje van dat. Kleinere hoeveelheden, verschillende combinaties, afwisseling en regelmatig gebruik van kruiden presteren onder anderen de geneeskrachtige werking ervan.
Over kruiden valt heel veel te schrijven.
In dit (W)eetje beperk ik mij tot de kruiden die gebruikt worden in het recept kruidige noten-mango lepel. Het zijn salie | venkelzaad | tijm | rozemarijn en oregano.
Venkel pas van smaak goed in (fruit)salades en doet het goed in vele soepen waarin dan ook vaak een venkelknol is verwerkt.
Mijn leefstijl advies is: kruiden groeien al op een kleinstukje grond niet groter als de omtrek van een bloempot, dus ook op een balkon. Omdat kruiden zo’n geneeskrachtige werking hebben en ook nog eens smakelijk maken is het Gezonde Praktijk advies: begin deze zomer met eigen kruiden kweekje. Dit doe je al snel en goed door enkele biologisch plantjes te kopen die je in de volle grond, in een grote bloempot of ton plant met biologische potgrond.
Mijn gezonde voeding praktijk tip is: de combinatie tijm, rozemarijn en oregano is een trio met een sterk ontstekingsremmende werking. In het recept bij dit weetje zijn ze alle drie verwerkt.