3 augustus 2019
Quinoa een veelzijdig tarwe- en glutenvrij graan c.q. zaadje
Quinoa spreek je uit als Kienowa.
Quinoa is afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte, het bestaat al meer dan vijfduizend jaar en vormde een hoofdbestanddeel van het menu van de Inca’.
Quinoa behoort tot de granen, maar eigenlijk is het een zaad. Een zaad van de plant Chenopodia en daarmee behoort het tot de verre verwant van de spinazie.
Een prettige bijkomstigheid van Quinoa is dat het tarwe- en glutenvrij is. Of glutenvrij nu anno 2019 trendy is of niet, een feit is dat er steeds meer mensen zijn die gluten liever mijden, ook de mensen die geen coeliakie (intolerant voor gluten) hebben. Voor mensen met een gluten-intolerantie is quinoa dus een fantastisch ingrediënt om toch gevarieerd te kunnen eten.
Een minder prettige bijkomstigheid is dat de quinoa saponine bevat. Dat is een stofje die de darmwandvlokjes kan beschadigen als je te vaak en te veel saponine binnen krijgt. Wij laten ons door de saponine in quinoa niet van de wijs brengen en spoelen het eraf. Hoe je dat doet lees je onderaan dit weetje bij mijn gezonde voeding praktijk tip.
Quinoa is er in veel verschillende soorten en variaties zoals: graan, vlokken en meel.
Graan in de de kleuren rood, zwart, bruin en combinaties van die kleuren door elkaar.
Quinoa is een prima bron van mineralen waaronder: mangaan, magnesium, kalium, zink en bevat verhoudingsgewijs meer calcium dan koemelk.
Aan vitamines voorziet het vooral in vitamine E en enkele B-vitamines.
De smaak van quinoa is iets wat zoetig en nootachtig.
Quinoa verzadigd goed zonder dat je er een vol gevoel van krijgt en het is licht verteerbaar.
In elke reguliere supermarkt kun je tegenwoordig quinoa kopen en meestal is het biologisch, als je van dat laatste zeker wil zijn kun je beter naar een natuurvoedingswinkel gaan.
Mijn leefstijl advies is:Quinoa is nog altijd een belangrijk ingrediënt in de Zuid-Amerikaanse keuken omdat het zo gezond voedend en ook nog eens erg lekker is. Laten we eens wat vaker deze Zuid-Amerikaanse gewoonte opvolgen door de aardappel of de rijst te vervangen door quinoa. Dat gaat al snel heel wat koolhydraat inname schelen.
Denk b.v. ook eens aan quinoa door de salade, net even anders en iets meer bites aan je salade.
Of in een broodje, als ik zelf een broodje bak gaat er ook vaak een schepje meel van quinoa bij in.
Mijn gezonde voeding praktijk tip is: zorg dat de saponine in de gootsteen komt en niet in je spijsvertering. Daarom voor het koken de quinoa goed afspoelen in een fijnmazige zeef. Veel van de saponine is er dan al afgespoeld. Als de quinoa gaar is (de korreltjes zijn dan open geknapt) deze afgieten in een fijnmazige zeef en met heet water nog een keertje goed afspoelen. De saponine is nu helemaal weg en al het goede van de quinoa is bewaard gebleven.
Boektip: Koken met quinoa van Rena Patten.
Veel van de tekst in dit weetje is wijsheid uit dit boek