Komkommer

Komkommer
18 juli 2020

Het is letterlijk en figuurlijk komkommertijd.
Komkommertijd: enerzijds de periode waarin de komkommer rijp is voor de pluk.
Komkommertijd: anderzijds de periode in het jaar waarin mensen op vakantie zijn, alles op een lager pitje draait en er minder valt te melden.

Zo ook is het voor Gezonde Voeding Praktijk even komkommertijd.
Deze week nog het wekelijkse (W)eetje en dan even een paar weekjes niet of minder consequent.
Nu nog heel toepasselijk in komkommertijd over de komkommer.

Komkommer is een groente die is te verkrijgen in verschillende maten.
De Hollandse komkommer zoals wij die kweken heeft meestal een lengte tot zo’n 40cm, met een gemiddelde doorsnee  van 5 cm en een gewicht tussen de 350 en 450 gram.
Komkommers van kleiner formaat zijn de zogenaamde minikomkommers en de nog kleinere komkommers zijn de snackkomkommers.

De grootste komkommer ooit groeide in China. Deze had een lengte van 1,7 meter en woog bijna 70 kilo.

De komkommerfamilie (curcurbitaceae) bestaat uit heel veel verschillende soorten. In Nederland komt van nature het geslacht Bryonia voor en is bekends om zijn vruchten. De bekendste daarvan zijn de vruchten die onrijp op de markt komen als groente in de vorm van augurk, courgette of komkommer, of rijp als fruit in de vorm van (water) meloen of pompoen. Allemaal vruchten dus uit de komkommerfamilie.

De komkommer bestaat voor 95% uit water en heeft daardoor een hydraterende werking dat wil zeggen dat het ons lichaam rijkelijk van vocht voorziet en helpt tegen uitdroging. Juist in een periode van het jaar waarin we vaak door hetere temperaturen meer behoefte hebben aan vocht. Niet een toevallige bijkomstigheid alleen maar mooi geregeld door de natuur.

De komkommer is wel minder rijk aan voedingsstoffen en toch moet je ook zijn voedingswaarde niet onderschatten en dan gaat het vooral om mineralen.

Mineralenwaarde per 100 gr ongeschilde komkommer:
Kalium:          124 mg
Calcium:        10 mg
Fosfor:           34 mg|
IJzer:              0,2 mg

Deze mineralen status hebben een gunstige invloed op de bloeddrukregulatie en vormen tevens een mooie voedingsbodem voor onze botten.

Door veredeling van komkommer komt het zogenaamde curcurbitacine in komkommer voor. Dit is een bitterstof die een gunstige invloed zou kunnen hebben op kanker. Je moet echter wel heel veel komkommer eten om hiervan een therapeutisch effect te ervaren als dit al mogelijk is.

Mijn leefstijl advies is: Experimenteer met de komkommer. Meestal eten we de komkommer alleen maar rauw als hapje op de borrelplank, in de salades of op brood samen met een tomaatje en plakje kaas.
De komkommer kan ook gekookt en gestoofd gegeten worden, dit biedt mogelijkheden om de komkommer wat vaker op het menu te zetten. Googel gewoon eens op komkommer gerechten en je vind allerlei verrassende recepten.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: Schil de komkommer niet want juist in de schil zit b.v. veel vitamine C en caroteen luteïne wat beide krachtige antioxidanten zijn.
Op een koele plaats buiten de koelkast is komkommer langer houdbaar (7 dagen) dan in de koelkast  (2 tot 3 dagen).