Rabarber

Rabarber
9 mei 2020

Rabarber de een rekent het tot de fruitsoorten en de ander tot de groentes. Ik googelde even, en levert op dat rabarber een groentesoort is. De onterechte associatie om rabarber onder de fruitsoorten te scharen komt door de zure fruitachtige smaak en omdat het regelmatig in dessert wordt gebruikt.

Rabarber is al een eeuwenoude groente.
Oorspronkelijk afkomstig uit China.

Van rabarber eet je alleen de stengel.Er zijn verschillende rassen. Rassen met groene stengels en rassen met frambozenrode stengels.

Voor de conservenindustrie worden veelal de groene stengel soort (Goliath) gekweekt. Voor de verse markt worden vooral de meest donkere frambozenrode stengel soort gekweekt.

Voor wat betreft vitamines en mineralen is rabarber niet een echt uitschietende leverancier.  Wat niet wegneemt dat het wel wat bijzondere stofjes in zich heeft waardoor het toch weer een interessante groente wordt. Zeker als je de groente eet als bijgerecht in plaats van als hoofdgroente

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat rabarber stofjes bevat die goed zijn voor onze gezondheid.
Zo is rabarber rijk aan vezels die helpen het LDL-cholesterol te verminderen.

Een ander stofje is het zogenaamde anthraquinone. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat dit stofje gunstige effecten heeft op kanker. De oranje pigmentstof, het zogenaamde pariëtine, in de framboosrode stengel versterkt de werking van anthraquinone. Nou krijg je natuurlijk bij het eten van rabarber ook maar mondjesmaat deze stofjes binnen en moet je daar dan ook geen wonderen van verwachten maar toch alle kleine beetjes kunnen helpen.

Rabarber bevat naast interessante stofjes voor onze gezondheid ook een wat een nadelig stofje en dat is oxaalzuur. Oxaalzuur bindt zich aan calcium waardoor de calcium opname in het lichaam vermindert. Dit is de reden dat er vroeger aan rabarber krijt werd toegevoegd bij het koken. Rabarber wordt echter vaak in kleine hoeveelheden tegelijk gegeten waardoor de negatieve effecten nagenoeg te verwaarlozen zijn en al helemaal niet opwegen tegen de positieve effecten van rabarber.

Mijn leefstijl advies is: eet de groentes van het seizoen. Alhoewel rabarber een groot deel van het jaar te koop is is de verse oogsttijd in de maanden april, mei en juni. Daar zitten we nu dus middenin. Ik maakte er een een rabarbervlaai van. Zie hiervoor het recept bij dit weetje.

Zoveel te later in het seizoen je rabarber eet zoveel te zuurder wordt de rabarber met het nadeel dat je dan misschien neigt naar meer zoetstof te gebruiken. Doe dat zoeten dan in ieder geval met gezonde zoetstof. Ik gebruik onder anderen graag verse blaadjes groene stevia en als dat niet genoeg is bij voorbeeld agavesiroop of honing.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: rabarber kan zowel warm als koud worden gegeten. Rabarber wordt meestal gegeten als bijgroente of verwerkt in dessert. Ook leent rabarber zich goed om te verwerken in gebak als b.v. een rabarbervlaai. Voor het koken van de rabarber snijd je de stengels is stukjes van ongeveer 2 cm. In principe liever de stengel niet schillen voor gebruik omdat je dan n.l. veel van de vezels weghaalt en bovendien haal je het rode van de stengel weg en zal de rabarber ook niet meer mooi rood kleuren als je het kookt. Niet minder belangrijk is dat je met het schillen de oranjekleurstof pariëtine mist.