Asperges
18 april 2020
Asperges is in het plantenrijk de Koning onder de groenten ook bekend onder het zogenaamde “witte goud”.
Asperge is een eeuwenoude groente. In de piramide van Egypte werden 3000 jaren voor Christus asperges gevonden als offergaven. Uit de tweede eeuw voor Christus is bij de Romeinen het eten van asperges al bekend. Later verspreiden Asperges zich over andere continenten en ook over Europa. Midden 17de eeuw werden asperges in Frankrijk al grootschalig gekweekt. In Nederland begon de asperge kweek rond de 19deeeuw echt opgang te komen. Alhoewel er in de 18de eeuw in de provincie Groningen ook al wat grootschaliger aspergebedden waren te vinden.
Asperges is een eeuwenoude oer groente.
Asperges zijn er in verschillende kleuren. Zo kennen we de witte, groene en paarse asperges. Witte asperges groeien onder de grond en zien bij de groei geen daglicht. Bij de groene en de paarse asperge is dat anders, die hebben wel daglicht gezien. In Noordwest-Europa worden vooral witte asperges gebruikt en in de Zuidelijke landen staan groene asperges juist vaker op het menu.
De officiële wetenschappelijk naam van asperge is Asparagus Officinales. Officinalis betekent geneeskrachtig.
Volgens het Nederlands Asperge Centrum bevat asperge per 100 gram onder anderen:
2 gr eiwitten
20 mg calcium
1 mg ijzer
5 mg natrium
20 mg vitamine C
Heb ik gevonden dat de mineralenverhouding in groene asperges nog iets gunstiger zou zijn ten opzichte van witte asperges. De echte verschillen in verhoudingen heb ik niet kunnen vinden. Een ander groot verschil tussen de groene en witte asperges is dat de groene asperges chlorofyl bevatten en de witte asperges niet. Dat komt omdat de witte asperges onder de grond zijn gegroeid en chlorofyl onder invloed van daglicht wordt aangemaakt. Chlorofyl zorgt voor kleur in de plant en verklaard daarmee mede de kleur van groene asperges. De krachtige werking van chlorofyl is dat het afvalstoffen bindt waardoor het door de uitscheidingsorganen kan worden afgevoerd.
Het eiwit in asperges is vooral het zogenaamde aminozuur aspergine, een zwavelhouden eiwit. Aspergine is een essentieel eiwit die belangrijke rol speelt bij de hersenontwikkeling. Bij de omzetting van aspergine zorgt een enzym ervoor dat het vrijkomende asperginezuur wordt afgebroken. Als je dit enzym niet of onvoldoende hebt herken je dat doordat je urine na het eten van asperges een opmerkelijke aspergeguur heeft.
Asperges zijn rijk aan het antioxidant gluthation. Gluthation is de Koning onder de antioxidanten. Antioxidanten zijn de vangers van de vrij radicalen en beschermen het lichaam voor DNA-schade.
Vitamine C is ook een antioxidant maar minder krachtig dan gluthation. De combinatie van gluthation en vitamine C in asperge is van ongekende antioxiderende waarde.
Mijn leefstijl advies is: eet wat het seizoen ons voorschotelt. Asperge is de groente van dit seizoen = april en mei. Asperges komen nu vers uit de grond en zijn gezond en (h)eerlijk.
Combineer asperges het liefst met ei omdat de combinatie de lever helpt bij zijn afbrekende (ontgiftende) taken waaronder het afbreken van genoemde asperginezuur.
Mijn gezonde voeding praktijk tip is: schil de asperges van kop tot teen en blijf 3 cm van de top want die moet ongeschonden blijven. Snijd de teen van de asperge want die is hard en taai. Asperge blijft tijdens het koken wit als je een vleugje citroensap aan het kookwater toevoegt. Asperge wordt nog krachtiger en voller van smaak als je aan het kookwater een klontje roomboter toevoegt. Kook de asperges het liefst in zijn geheel waardoor er tijdens het koken zo weinig mogelijk voedingswaarde verloren gaat.
Voeding wat goed combineert met asperges is vis en kip.
Lees ook het weetje bij het recept “asperge anders”.