Avocado

Avocado

22 februari 2020

De oorspronkelijke herkomst, de bakermat, van de avocado is Midden- en Zuid Amerika, maar de vrucht groeit ook in ander werelddelen en landen zoals onder anderen in Israël, Spanje, India en Nieuw-Zeeland.
Avocado’s groeien aan hoge bomen. Ze rijpen nauwelijks aan de boom waardoor ze vaak lang aan de boom blijven hangen en moeten worden geplukt in plaats van geraapt.

Avocado’s zijn er in verschillende soorten. In de winkel zien we veelal de groene slanke peervormige met een gladde dunne schil of de donkere paarszwart gekleurde met een dikkere gerimpelde schil. Van beide soorten verschillen de smaken, voorkeuren voor welke soort in welk gerecht heb ik persoonlijk niet, ik zou zeggen gewoon uitproberen welke je het best bevalt of kopen wat er voor handen is.

 

 

De avocado is niet echt een seizoenvrucht maar het hele jaar te koop.
Het is een populaire vrucht en mag zich om verschillende redenen scharen onder de superfood. Zo is de avocado rijk aan het gezonde vetzuur omega 9 en wordt om die reden ook wel boterpeer genoemd. De avocado is rijk aan vitamine E. Qua mineralen is het een belangrijke voedingsbron van kalium.

Door de gezonde vetten, de rijkdom aan vitamine E en het mineraal kalium heeft het eten van avocado  voor eerst en vooral een gunstige werking op het hart en bloedvatenstelsel.

De gezonde vetten, met name omega 9 vetzuren, en het vitamine E beschermen elk op hun eigen wijze tegen oxidatieve stress in de celwanden van de bloedvaten en hebben daardoor een ontstekingsremmende werking in het gehele bloedvatenstelsels. Omega 9 vetzuren dragen ook nog bij aan een gunstige cholesterol ratio wat op zijn beurt ook weer een positief effect heeft op het hart en bloedvatenstelsel.

De rijkdom aan kalium heeft eveneens invloed op het bloedvatenstelsel namelijk te weten dat kalium de bloeddruk verhogende effecten van natrium reguleert en dus een soort van natuurlijke bloeddrukverlager is.

Het gemiddelde gewicht van een hele avocado is 180 gr.

Als je een avocado koop moet die stevig aanvoelen. Een overrijpe avocado is niet lekker en ziet er bovendien niet aantrekkelijk uit omdat het vruchtvlees bij overrijpe avocado’s naar zwart verkleurd.

De avocado leent zich uitstekend in een groentesap of smoothie omdat de vettige samenstelling van de avocado de substantie lekker smeuïg en vol van smaak maakt.

Ik ben fan en voorstander van biologisch eten. De avocado is echter de vrucht bij uitstek waarbij tijdens de teelt nagenoeg geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Wat mij betreft doet een niet biologisch avocado niet onder voor een biologische.

Mijn leefstijl advies is: eet de avocado niet alleen als vrucht. De vrucht leent zich ook uitstekend voor een groente zoals voor een Guacamole zie hiervoor het recept bij dit (W)eetje.
Eet een avocado altijd koud, als je de avocado verwarmt wordt het vruchtvlees bitter van smaak.

Mijn gezonde voeding praktijk tip is: De dikke pit in de midden van de vrucht zou kunnen doen vermoeden dat de avocado onder de steenvruchten valt en dat is niet zo. De avocado is een bes en dus ook geschikt om te eten voor mensen met een steenvruchtenallergie.
Als de avocado eenmaal door de midden is gesneden verkleurd het vruchtvlees snel van kleur. Dit kun je voorkomen door er citroensap op te sprenkelen maar wat zeker net zo goed helpt is de pit terug te doen in de te bewaren helft of in de gemaakte mousse die nog even staat te wachten voordat het wordt geserveerd.