Kersen
11 juli 2020
De kers is een steenvrucht. Steenvrucht is een verzamelnaam voor vruchten met een harde pit in de kern zoals de kers. Andere voorbeelden zijn de abrikoos, perzik, pruim, nectarine en ook de olijf. Wat je niet zou verwachten is dat de braam en de walnoot ook onder de steenvruchten valt, hoe dat precies zit gaan we nog eens uit de doeken doen als de braam en /of de walnoot het (w)eetje thema is.
Juni en juli zijn de kersen maanden.
We vinden de kersen nu dan ook volop op de fruitmarkt.
Wanneer de kersen rijp zijn en geplukt kunnen worden hangt sterk af van het vroege voorjaarsweer in april en mei. Als het een warm voorjaar is dan gaat de groei en ontwikkeling snel. Is het voorjaar koud (er) gaat de groei en ontwikkeling veel trager. Zo kan er tussen de plukrijpheid per jaar wel twee weken verschil zitten.
De belangrijkste productielanden van de kers zijn: Griekenland. Italië, België en Zuid Duitsland. Sinds de jaren negentig krijgt de kersenteelt in Nederland steeds meer betekenis en dan vooral in de teelgebieden de Betuwe en Limburg.
Kersen zijn er in twee soorten, de zure en de zoete soort.
De zure wordt ook wel kriek of morel genoemd, de zoete variant is de kers die wij graag eten. Beide soorten scoren hoog in de gezonde voedingswaarde:
Gemiddeld per 100 gr:
Eiwit 0,5 gr
Vet 0,1 gr
Koolhydraten 12 gr waarvan 11,5 gr suiker
Vezels 1,5 gr
Water 84,9 gr
Qua vitamine scoort de kers op vitamine C
Qua mineralen scoren kalium en calcium maar ook selenium en zwavel.
Bijzonder in de kers zijn de anthocycanen. Dit zijn stofjes die onder de flavonoïden horen en komen vooral voor in rode vruchten maar geeft ook de rode kool zijn paarsrode kleur. Anthocycanen remmen een enzym dat betrokken is bij de aanmaak van urinezuur, dit is gelijk ook één van redenen waarom kersen een positieve uitwerking hebben op reuma, jicht en artritis. Een andere reden is dat kersen (net als veel ander klein rood/paars fruit) rijk zijn aan antioxidanten die een ontstekingsremmend effect hebben.
Even een uitstapje: van kers naar rodekool door de anthocycanen.
Anthocycanen hebben namelijk de eigenschap om te verkleuren bij het toevoegen van een zuur of base. Dit verklaart waarom bij het koken van rodekool de kleur van de kool mooi rood tot paars kleurt als je een scheutje azijn (zuur) toevoegt en de kool blauw tot groen kleurt als je de kool enkel in water (base) kookt.
Mijn leefstijl advies is: kersen zijn er maar even eet ze dan ook nu.
Mijn gezonde voeding praktijk tip is: Eet de kers voor het naar bed gaan want kersen bevatten nogal wat van het slaaphormoon stofje wat melatonine heet.